GALÉRIA ... PROSPEKTUSOK ...

Müller Péter

MÜLLER PÉTER író a helyes életmódot szoros összefüggésbe helyezi belső világunk karbantartásával és harmóniájával. “Az ősi hagyományok szerint egyet soha nem szabad elfelejteni: az emberi lélek szabadságát. A sorsdöntő pont a felismerés: te választasz, s hogy mit, rajtad áll! Se Isten, se szülő, sem a körülmények vagy a társadalom törvényei nem vehetik el tőlünk azt az eredendő teremtői jogot, hogy válasszunk, hogy döntsünk az életünk fölött, az utunkról.

 

Nehéz eldönteni, hogy mi a JÓ. Inkább azt mondanám, hogy mindig a többféle lehetőségből válasszuk ki a Jót. És nem a Rosszat! Mert hajlamosak vagyunk szüntelenül a rosszal foglalkozni, bánkódni és bosszankodni. Az ember – mondja a bölcs – nemcsak szereplője, de szerzője is élete történetének. Felelősek vagyunk az életünkért, s természetesen azért is, hogy mi módon éljük le, mennyire gyarapítjuk e kalandos utazás során lelkünk értékeit.” Müller Péter számtalan könyvet írt már a világ megmagyarázható és megmagyarázhatatlan dolgairól, az élet és a lélek misztikumáról. Ő tudja jól, hogy az igazi jós nem azt mondja meg, hogy mi lesz velünk, hanem azt, mit tegyünk, hogy jó legyen az, ami majd lesz.

Van mondjuk egy (...) vágyad, amit el akarsz érni. Így, ahogy vagy, még nem lehet a tiéd. Éretlen vagy rá. Ilyenkor látjuk, hogy a teljesüléshez "idő kell". Ez nem azt jelenti, hogy türelmetlenül nézed az órádat és lapozod a naptáradat, miközben ujjaddal idegesen dobolsz az asztalon, hanem hogy alkalmassá érleled magad a teljesüléshez.

Vigyor

Vigyázz: a boldogság nem öröm! Az örömhöz sok minden kell: siker, szerencse, pénz, gondtalanság, vágyad, reményed, szerelmed, sóvárgásod beteljesülése. A boldogsághoz nem kell semmi. Ami van, az is fölösleges. Nincs benne ragaszkodás, birtoklás, szomjúság. Örökös hiány csak a boldogtalanságban van, de a boldogságban nem hiányzik semmi és senki. Ez a te mennyországod állapota.

 

Gyönyörködni a mulandóságban, és nem csupán elfogadni, de megszépíteni a veszteséget: a legmagasabb életművészet.

 

 

Jó illat van a temetőkben - és az embereknek utólag eszébe jut, hogy szeretniük kellett volna egymást.

Muller Peter - Boldogtalan kapcsolatok

Müller Péter - A boldogság nyomában

© 2010 Myhusite.hu